Káhira
Na konci minulého roku jsem měla možnost strávit několik týdnů v Káhiře, ne jako "obyčejný " turista( tedy spíše turistka v mém případě) , a co všechno jsem musela " strávit" se pokusím vylíčit.
Po příletu na letiště v Káhiře, ujištění, že Egypt neznamená jen poušť a nic jiného, jsme se mohli s mým doprovodem vydat na cestu( něčím , čemu by se i dalo možná říci auto) k jeho rodině. Vzhledem k neexistujícím jakýmkoli pravidlům, včetně těch silničních, jsem si krásně užila cestu, která se dá lehko přirovnat k jízdě na horské dráze. Asi po hodině jsme dorazili na místo. O přes hlubokou noc byl vidět neuvěřitelný nepořádek všude kolem...
Druhý den začalo seznamování s rodinou. Na mojí počest" mi předvedli za hlasitého Allahu Akbar, jak zabít, stáhnout a vykuchat králíka během pěti minut. Celkem jsem litovala, že nejsem vegatarián ,...
Další den jsem měla vidět přípravu arabského domácího chleba, jenže se mi podařilo zaspat( i když zaspat , no jen jsem nevstala ve 4) Tak jsem dorazila akorat na pečení. Přiznám, že když jsem viděla ženy šlapající v mouce, v ní pobíhající děti a v té STEJNÉ mouce rozvalující se chleba, nebylo to nic příjemného. Ale nemohla jsem přece urazit a chleba byl moc dobrý. Jen nevím, jestli žaludeční a jiné problémy, které se mě držely následující týden, byly právě z této lekce hygieny, nebo z čaje, který se u toho podával. Z toho důvodu jsme museli zrušit plánované výlety.Celou dobu jsem přemýšlala, jak je možno vůbec v takových hygienických podmínkách přežít...Jde to !
recept na chléb ( není nutno předem šlapat v mouce - mám vyzkoušeno)
1/2 kostky droždí, trochu cukru, pár lžic teplé vody, z toho udělat kvásek, přidat asi 500g polohrubé mouky ,teplou vodu, 1 lžíce soli, 1 lžíce oleje, zadělat tužší elastické těsto, nechat hodinu vykynout, vyválet placky na 0,5 cm. Mezitím maximálně rozpálit troubu , a pečeme po obou stranách ( nejvíce se mi osvědčilo přímo na dně elektrické trouby, bez plechu, pozor hlídat at se nepřipálí!)
Několik následujících dnů ( nebo všechny? ) probíhalo podle stejného scénáře: nějaký výlet, nějaká návštěva. Dávno jsem vzdala zkoušet si zapamatovat všechna jména, stačilo ostatně říci...." no , ta tvoje setřenice, teta, tvůj strejda, ..." Na konci mi bylo řečeno, že jsem nepoznala ani půlku rodiny, uff..
Najíst se v centru Káhiry a levně nebyl nejmenší problém, ceny tam jsou výrazně nižší než u nás, a když máte arabského průvodce při ruce ( a to jsem měla) , pak je to úplně jednoduché. Můj žaludek už začal akceptovat, trošku jinou egyptskou stravu, tak jsem se mohla pustit do ochutnávání :).
Nejvíc mě očarovalo" Koshari :
uvařit malá kolínka, pár rozlámaných špaget, zvlášť čočku, a zvlášť rýži. Z rajského protlaku uvařit omačku, možno přidat chilli.římský kmín, trochu octa, sůl, pepř, nše smíchat dohromady, navrh opraženou cibulku a mňam
Protože se měl za pár dní slavit svátek eid adha, přípravy v rodinách se točily kolem toho, úklid, pečení různých dobrůtek, již zmiňovaný chléb,....to vše za dodržování půstu od rána do západu slunce.Když nadešel ten slavný den, ráno proběhla specialní modlitba v mešitě, po které následovalo to, že každá rodina před domem, případně v domě! zabíjí ( přesněji řečeno obětuje krávu, ovci, ...). Podle toho ulice take vypadaly. Take jsem měla možnost ( pod lehkým nátlakem ) pozorovat toto zabíjení ( omlouvám se obětování , v našem případě "jen" ovce). Byla to hruuuuuuza, a sledovala jsem tuto podívanou asi tak, jako když jsem se jako malá dívala na strašidelný film- také přes prsty :).
Když jsem za hodinu po obětování ovečky dostala na talíři maso , ani mě nenapadlo, že už je to ta chudinka. Byla !!. Téměř na konci jídla jsem byla tázána jak mi ovečka chutnala. Zachovala jsem profesionální úsměv, dokonce i ovečku v puse, a zmohla se jen na : " moc dobré, ale už nebudu :)). A od té doby jsem byla po celou dobu v Egyptě za vegetariana, ...co kdyby náhodou .
Naštěstí jsem letěla za pár dní domů, tak mé tělo nedostatkem masa ani netrpělo. A ze všeho nejvíc jsem se těšila na horkou vanu a nerozbitou sprchu, kde teče pořád teplá voda.
O dalších zážitcích třeba zase někdy příště ...
a ještě jeden recept na závěr :
Falafel
3 sklenice cizrny{hommosu}nebo velkozrnneho bobu,popripade soje{ soja se velmi osvedcila}
1 velká cibule
3-5 stroužku česneku
1 svazeček zelene petrželove natě
sůl
1 lžička mleteho černeho koření
1 lžička mleteho kminu
1 lžička strouhaneho muškatoveho orišku
1 lžička cayenskeho koření {popřípadě mleté červené papriky}
2 vejce
5 lžic strouhanky
olej na smaženi
1.Luštěninu namočime přes noc do velkeho množstvi vody.Můžeme použít take kombinaci cizrny a bobu
2.Luštěninu umeleme společně s cizrnou,česnekem a zelenou petrželovou nati.
3.Osolime,okořeníme,prřdáme vejce a strouhanku,dobře promícháme a necháme stát aspoň 1 hodinu.Lžící tvoříme placičky a smažíme
A.
Samira Ben Yacoub
Pribeh o krasne lasce mezi dvema lidmi
Nejde o znamy pribeh o Romeovi a Julii nebo o Qais a Lajla.....
Samira Ben Yacoub
Nepotlačujte v sobě cit k trpicim dětem
Jsme tak lhostejní a bezcitní, že s námi něco takového už ani "nehne" ?
Samira Ben Yacoub
Rodina-nejkrasnejsi slovo na svete
Kdo ale urcuje vysi veku, kdy jsou nase deti schopne se o sebe dostatecne postarat?
Samira Ben Yacoub
Prvni dum k uctivani Allaha-Kabba
Kazdy rok prichazi miliony vericich ze vsech zemi sveta(2,5 milionu), aby ji obchazeli s nadeji v Allahovo milosrdenstvi, dalsi miliony touzi ji alespon videt a dotknout se, jako ja :-))
Samira Ben Yacoub
Kde zit?
nechodte na schuzku pozde, uz jen 1 minuta jim narusi cely plan, a prijdete-li drive maji z toho stres....
Samira Ben Yacoub
Znasilnena a zrazena zeme-Palestina
V Palestine vznikly jedny z prvnich svetovych civilizaci...
Samira Ben Yacoub
Ruze
Kdo z vas mi prinesl tuhle kvetinu? zeptal se Dawud podivene. Jeden ze zaku se postavil a rekl: To jsem byl ja vazeny Dawud...
Samira Ben Yacoub
Islamofobie je rostoucim ukazem
Vzdelavani je zakladnim nastrojem k prevenci a lecbe netolerance a diskriminaci muslimu,, rekl spanelsky ministr zahranici Miguel Angel pri uzavreni sezeni, uvedl Agence france-Presse (AFP)
Samira Ben Yacoub
Ženská obřízka z pohledu islámu
Nařizuje islám obřízku žen? Existuji důkazy v Koránu ?
Samira Ben Yacoub
Harissa-domaci
Snad nejdůležitější chuťová přísada používaná v Tunisu a Alžírsku. Je dobré ji mít v chladničce před pokusem připravit něco z tuniské, nebo alžírské kuchyně....
Samira Ben Yacoub
Kabsah
Kabsah - velice oblibene jidlo v Saudske Arabii Slozeni: 1 velka nakrajena cibule 2 polevkove lzice oleje 2 strouzky cesneku
Samira Ben Yacoub
Moudrost polygamie ?
polygamie, téma často na islámu kritizované. Podívejte se pod pokličku .....
Samira Ben Yacoub
SVOBODA nebo "SVOBODA"?
Jen takove malé zamyšleni z pohledu muslimky, jehož cílem není pobuřovat, kritizovat, agitovat ani rozčílit, jen možná trochu popřemýšlet nebo se jen zasmát a jít dál........šťastnou cestu !
předchozí | 1 2 | další |
- Počet článků 24
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2117x
Created by Crazyprofile.com