Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pribeh o krasne lasce mezi dvema lidmi

Nejde o  znamy pribeh o Romeovi a Julii nebo o Qais a Lajla.....


Vzdycky jsem premyslela o tom co je opravdova a uprimna laska a proc v dnesni dobe ma tolik lidi v lasce problemy a rozvadi se kvuli malickostem.Proc muzi nerespektuji pozici zeny v rodine, tak jak ji Buh stvoril a proc nas spolecnost nuti aby jsme byli jine a v mnoha vecech se chovali jako muzi, nebo za ne dokonce delali jejich povinnosti a to plati dnes i naopak pro muze...
Tento pribeh vystihuje presne to co si myslim a proto jsem se rozhodla ho zverejnit, dostala jsem ho kdysi e-mailem od jedne sestry z nemecka a cetla sem ho dokola uz snad stokrat...

Pribeh o krasne lasce mezi dvema lidmi
ADAM A EVA
Nejde o  znamy pribeh o Romeovi a Julii nebo o Qais a Lajla, to co chci dnes vypravet je ten nejkrasnejsi pribeh o lasce, ktery kdy existoval od dob stvoreni cloveka do dnesniho dne.
Mozna si myslite, co ma tento pribeh spolecneho s Islamem....zadne starosti, tento pribeh je 100% halal :-) a az si ji doctete date mi da-li Buh za pravdu.
S timto pribehem muzeme definovat slovo ,,laska,, ne tak, jak nam ruzne osobnosti jako Romeo a Julie atd. ukazuji....a ja nepochybuji o jejich velke lasce, ani o jejich vzajemne vernosti....,ale neco temto pribehum o lasce chybi.
Hlavnimi predstaviteli v mem pribehu jsou Adam a Eva, a abychom vsechno lepe pochopili, podivame se nekolik milionu let zpatky, tedy kdy Buh stvoril prvniho cloveka z hliny. Jak nam nas svaty Koran rika:
"A cloveka z hliny podobne hrncirske stvoril"   (Milosrdny) 55:14

Buh ho stvoril, vzprimeneho a dal mu ten nejlepsi vzhled. Vyzbrojeny rozumem a navyseny nad vsechny bytosti.
Adam zil v Raji a mel vse k dispozici. Ale citil se sam a nudil se...mozna vam to pripada jako nejaka pohadka pro deti, ale je to psano v jednom hadithu ,,sahih,, u ktereho je dokazana autenticnost. Neco mu chybelo, nemohl sam v Raji bydlet, citil se neuplny potreboval spolecnost, vyrovnanost, lasku, soucit...,tak se zeptal Boha, jestli by nemohl nekoho s takovymi vlastnosti stvorit, aby se citil uplny a opravdu klidne a stastne mohl zit.

Buh tedy stvoril Evu z Adamova zebra.
A On je ten, jenž vás stvořil z bytosti jediné a z ní utvořil i manželku její.... (Rozpoznani )7:189
Tady bych chtela udelat malou prestavku, nez zacnu dal vypravet...,protoze tento pribeh je k zamysleni a uskutecnovani o nasich dennich zivotech.
Proc verime, ze Buh Adama stvoril jako prvniho a az potom Evu? Proc nestvoril Buh najednou oba dva, to by bylo prece pro Vsemocneho jednodusi. Je to mozna (Allahu alem)proto, aby Adam pocitil, co je samota a tak pochopil, ze zivot bez zeny by byl nemozny, dokonce i v Raji.
Buh nam tim mozna chtel rici to, ze muz nemuze bez zeny zit, ze ani jeden z nich neni uplny, ale ze dohromady kazdy svym zpusobem vytvareji jeden celek...jsou dva dilky jako Puzzle z toho sameho obrazku.
S tohoto dostavame definici ,,muze,, a ,,zeny,, v Islamu. Muz a zena jsou dve bytosti ze stejnymi koreny, stejnymi pravy a povinnostmi....s doplnkovymi ulohami a rozdilnostmi, oba jsou si rovni a kazdy prinasi to, co tomu druhemu chybi...zena je ten klic ke stesti v Dunya a vyrovnanost pro muze...a obracene.

Islam se snazi mezi dvema lidmy o krasny vztah, mezi manzelkou a manzelem...muzes se modlit, davat Zakat, postit se v Ramadanu, cist Koran...vsechno co muzes delat, delas, ale i stim vsim si jen pul muslimky/ma. Az se ozenis/vdas najdes svoji druhou polovinu.
Verite tomu, ze kdyby to kazdemu bylo jasne a kazdy videl toho druheho jako fundamentalni cast sam sebe, bylo by jeste porad tolik znicenych manzelstvi jako dnes?
Kdyby kazdy pochopil, ze je bez toho druheho neuplny, zrekl by se ho? Ja myslim, ze ne!
Takhle by se jejich vztah opiral o takovou lasku, o ktere Buh v Koranu mluvi:
"A patří k Jeho znamením, že vám z vás samých manželky stvořil, abyste u nich klid nalezli. A vložil mezi vás lásku a dobro - a věru jsou v tom znamení pro lidi přemýšlivé." (Byzantinci) 30:21

Adam byl stvoren z hliny...hlina je symbolem tvrdosti, sily...nebo ne?
Eva byla stvorena ze zebra, z neceho ziveho...zivot a pocity, krehkost a neznost atd. Coz nevidite, ze kdyby oba svoje ulohy plne nasledovali, tak by se nikdy neodstricli?
To jsou znameni od Boha....jedno vseobecne pravo, proc tedy nekteri zkousi oba stavet na to same misto, jako by byli to same?
Proc jsou tedy ,,zena,, a ,,muz,,?
A ten, kdo u toho vytahne tu spatnou kartu je bohuzel vzdy zena.
Koran nam ukazuje rozdily moc peknym zpusobem a dal nam uz pred casem jeden priklad:
"Při noci, když temnem zahaluje, při dni, když v slávě se objevuje, při tom, jenž stvořil mužské i ženské pohlaví, rozdílné je věru vaše snažení!" (Noc) 92:1-4

Noc a den v case, muzske a zenske pohlavi v biologii, kladne a zaporne ve fyzice a astronomii.....to vse jsou znaky, ktere ukazuji, ze stvoritel toho vseho je jeden a ten samy.
"A každou věc jsme v párech stvořili - snad si to připomenete!" (Bezici) 51:49
Vratme se na zacatek verse ze sury Noc...Buh nam dal srovnani mezi ulohami dne a noci a mezi zenou a muzem. Noc i den dohromady davaji 24 hodin...doplnuji se tak, ze clovek nepozna prechod ze tmy ke svetlu...v nekterych rocnich obdobich je noc delsi nez den a nekdy obracene, ale stejne se doplnuji a stale davaji dohromady 24 hodin. Maji rozdilne ukoly a clovek se nemuze ani jednoho zrici....ani noci ani dne.

Rci: „Co si myslíte? Kdyby Bůh učinil nad vámi noc nepřetržitou až do dne zmrtvýchvstání, které božstvo kromě Boha by vám mohlo dát světlo denní? Což vůbec neslyšíte?"
Rci: „Co si myslíte? Kdyby Bůh učinil nad vámi den nepřetržitým až do dne zmrtvýchvstání, které božstvo kromě Boha by vám mohlo dát noc, abyste v ní mohli odpočívat? Cožpak vůbec nevidíte?  
 (Pribeh) 28:71-72
Chapete ten priklad? Srovnejme to u zeny a muze.
Pokracujme tedy dale s pribehem. Prestali jsme vypravet, kdyz Buh stvoril Adama a pak Evu...a oba spolu zili zpocatku v Raji. Buh jim rekl, ze maji vsechno k dispozici krome toho stromu...dovolil jim vsechno krome neho. Adam a Eva odolali svadeni Iblise a najedli se z plodu zakazaneho stromu. Buh je potrestal tim, ze je vyhnal z Raje.

Jak vidime oba udelali velikou chybu a oba byli potrestani....
A ty, Adame, obývej s manželkou svou raj! Jezte, z čeho se vám zachce, ale nepřibližujte se k tomuto stromu, abyste se nestali nespravedlivými!"
Však satan jim oběma našeptal, aby odhalili to, co dosud před nimi bylo skryto z nahoty jejich, a řekl: „Pán váš vám zakázal tento strom jen proto, abyste se nestali anděly či nesmrtelnými!"

A přísahal jim: „Já vaším rádcem jsem dobrým." A takto je mámením svým v bloudění zavedl. A když oba ochutnali ze stromu, odhalila se jim nahota jejich a jali se šíti na sebe oděvy z listí rajského.
A zavolal na ně Pán jejich: „Což jsem vám dvěma nezakázal tento strom a neřekl vám, že satan je vaším nepřítelem zjevným?"
Odpověděli: „Pane náš, věru jsme sami sobě ukřivdili; jestliže se nad námi neslituješ a neodpustíš nám, budeme věru z těch, jež ztráta postihla."
Řekl Pán: „Sestupte z ráje! Jedni druhým nepřáteli budete a na zemi bude místo vašeho pobytu a užívání jen na čas určený!"
A pravil dále: „Na ní žít budete a na ní i zemřete a z ní pak budete vyvedeni."
Synové Adamovi, seslali jsme vám již oděvy, které nahotu vaši přikrývají, i ozdoby, avšak oděv bohabojnosti je lepší.
A toto je jedno ze znamení Božích - snad si to připomenou!
Synové Adamovi! Nechť vás nepokouší satan tak, jako způsobil odchod rodičů vašich z ráje, strhávaje z nich oděv, aby jim ukázal nahotu jejich!
A dívá se na vás on i jeho spřeženci z místa, kde je nevidíte. A věru jsme učinili satany přáteli těch, kdož nevěří!
(Rozpoznani )7:19-27

Raj je domov nasich prarodicu ze ano? Tady na zemi jsme vsichni jen na urcitou dobu...srovnejte 60-80 let s vecnosti!
Jak se citite, kdyz ted opustite svuj domov na nejakou dobu a cestujete napriklad? Nekdy se vam zacne styskat po domove
a nemuzete byt v klidu...je to tak?
A prece je vas pravy domov Raj, ne ten nynejsi...coz se tam nechcete vratit? Nechcete videt tenhle strom, kde vasi prarodice snedli zakazane ovoce?
To ale neni tak tezke, jak si myslite....Buh vam dava jen jednu podminku: Nasledovat cestu toho (Boha), ktery te zna lepe nez ty sam a miluje te vice nez ty sam sebe.
V tomhle zivote jsou take pro nas zakazane stromy. Buh nam dava vsechno, navysil nas nade vse, mame vsechno v nasem dosahu a vseho dostatek a On nam zakazal oproti tomu vsemu jen malo veci. Tyhle ,,zakazane stromy,, jsou jen pro dobro naseho zivota. Nanestesti je hodne tech, kteri se nepoucili z neposlusnosti nasich prarodicu a ujidaji dal ze zakazanych stromu a vsechno ostatni nechavaji lezet...clovek je velmi zvlastni.
Co se muzeme naucit jeste s tohoto pribehu? Kdyz nasi prarodice z toho stromu pojedlli, tak objevili svoji stydlivost

a reagovali tak, ze zakryli sva intimni mista listim z Raje.Co to ma znamenat?
Ze prirozena podstata cloveka je svoje telo zakryvat a nedavat na obdiv sve imtimni casti sveho tela.
Iblis je veliky nepritel cloveka a on je v neustalem boji proti nam....nase ego a naruzivost ....a kdo z nas se necha vest, tak ten boj prohral a selhal v tomto i pristim zivote.

Ale ty nejuspesnejsi jsou ti, kteri Bozi cestu nasledovali....mame vse ve svych rukou, my rozhodujeme.
Takze trest pro nase prarodice byl, ze byli seslani na zemi ....
Buh seslal Adama v oblasti dnesni Indie a Evu v oblasti Jeddah (Saudska Arabie). Navzajem se hledali, nemohli jeden bez druheho zit a nakonec se nasli. Kde?
Na pahorku Slitovneho a to ca 70 km od mesta Jeddah...

To znamena, ze Adam sel s Indie do Saudske Arabije, stovky kilometru a Eva usla jen 70 km zpatky...proc je to tak?
Mozna tady od toho vyplyva proc muzi musi udelat prvni krok a zeny vzdycky maji posledni slovo.

Chapete ted proc se musi muzi tak otacet nez vas dostanou? Nez vas pozadaji o vasi ruku...slibit, ze s vami budou zachazet tak, jak si zaslouzite, postarat se o financni stranku...
Vzit si Boha jako svedka pred tvymi rodici, jitrni dar, svatba...a to vsechno by bylo bez tveho svoleni nemozne. To posledni slovo mame my zeny. Chapete proc?
Protoze mame veliky vyznam u Boha, rodicu a manzela.
Nebud spokojena s tim, co je mene a nevyzaduj vice. To jsou prava, ktere nam dal Buh, nas Stvoritel a ne nejaky clovek.

Proto je to nepochopitelne jak nekteri muzi na zeny vztahuji ruku...clovek by jim do oci mel rict: jak muzes neco takoveho udelat, kdyz tvuj praotec bez zeny ani v Raji nemohl zit??? Jak muzes neco takoveho delat, kdyz tvuj praotec musel stovky kilometru jit pesky, aby svoji zenu zase nasel???
Jaky clovek to je, kdyz dava prednost sve telesne sile ve vztahu pred laskou a harmonii?
Nas Prorok Muhammed (Necht mu Allah zehna a da mu mir) po svem prvnim zjeveni v jeskyni Hirra bezel strachy do Mekky zpet....a kam bezel??
Samozrejme ke sve zene Chadidze (Necht je s ni Allah spokojen) logicky, ktera ho do konce sveho zivota posilovala.
A na konec....to nejhezci s tohoto pribehu...Andele se pak ptali Adama jestli miluje Evu a on odpovedel: ,,Ano, ja ji miluji,,

Kdyz se ptali Evy rekla: ,,Ne,, i kdyz ho ve skutecnosti take milovala....
Opatrne! Eva nelhala, ale je to pozadi psychiky zeny a jeji sentimentalnost...to nejsou lzi. Na tohle pozadi zeny Islam hodne prihlizi a prizpusobuje tomu i zakony a normy.
Jak nam rika jeden vers, je velice spatne zene ublizit emocionalne....protoze je jako vaza na kytky, ktera je velmi vzacna, krehka a clovek s ni musi opatrne zachazet a davat ji lasku jak Prorok Muhammed ucil muze.

Konec pribehu....
Prelozeno z nemciny...

Autor: Samira Ben Yacoub | čtvrtek 14.8.2008 20:21 | karma článku: 11,94 | přečteno: 1985x
  • Další články autora

Samira Ben Yacoub

Nepotlačujte v sobě cit k trpicim dětem

Jsme tak lhostejní a bezcitní, že s námi něco takového už ani "nehne" ?

3.7.2008 v 13:08 | Karma: 12,56 | Přečteno: 1913x | Diskuse| Ostatní

Samira Ben Yacoub

Rodina-nejkrasnejsi slovo na svete

Kdo ale urcuje vysi veku, kdy jsou nase deti schopne se o sebe dostatecne postarat?

29.6.2008 v 22:16 | Karma: 15,43 | Přečteno: 2213x | Diskuse| Ostatní

Samira Ben Yacoub

Prvni dum k uctivani Allaha-Kabba

Kazdy rok prichazi miliony vericich ze vsech zemi sveta(2,5 milionu), aby ji obchazeli s nadeji v Allahovo milosrdenstvi, dalsi miliony touzi ji alespon videt a dotknout se, jako ja :-))

25.6.2008 v 12:53 | Karma: 11,63 | Přečteno: 2055x | Diskuse| Ostatní

Samira Ben Yacoub

Kde zit?

nechodte na schuzku pozde, uz jen 1 minuta jim narusi cely plan, a prijdete-li drive maji z toho stres....

21.6.2008 v 16:22 | Karma: 13,23 | Přečteno: 2653x | Diskuse| Ostatní

Samira Ben Yacoub

Svata valka ? Co je pravdou?

svata valka,, ...termin, ktery je nespravny...

17.6.2008 v 21:44 | Karma: 10,62 | Přečteno: 1899x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2117x
Ptejte se....




Created by Crazyprofile.com